Wednesday, January 26, 2011

~Perasaan Sumes Hari Ini~


Okeh.....Assalamualaikum w.b.t...

Entry Sumes kali ni pasal perasaan jep. Perasaan apabila berada dalam suasana yang agak ceria tapi di lesukan oleh perasaan sendri..Mungkin..Perasaan masa dalam bilik kulih, persekitaran IPG, dll...Tak dapat nak gambarkan macam mana tapi dengan terteranya gambar-gambar nih lah yang menunjukkan bahawa perasaan Sumes sekarang tidak menentu..(di iringi oleh beberapa potong ayat yang boleh di amalkan oleh Sumes sendiri dan jugak kawan-kawan yang lain ketika menghadapi situasi-situasi tertentu.)

(Sumes mulakan hari dengan senyuman walaupun kata orang lain Sumes susah memberi senyuman *mahal senyuman!*..)




(muka kita boleh berubah ok dalam masa tak sampai 1 minit pon kalau something yang berlaku di luar jangkaannya..So....moralnya kita mestilah sentiasa bersedia dari segi mental dan fizikal untuk menghadapi sebarang kemungkin yang akan berlaku.)

(Perasaa marah akan lahir apabila sesuatu yang kita lakukan tidak menepati @ memenuhi kehendak yang di minta walaupun ianya bukanlah salah diri kita sendiri pun..Apa-apa pun perasaan ni perlu di kawal tau.Kalau tak boleh mencetuskan kemarahan sama ada diri sendriri @ orang sekeliling.....Istihgfar & perbanyakkan selawat supaya boleh meredakan perasaan marah tuh.... )


(Perasaan tak puas hati jugak boleh timbul berikutan daripada perasaan marah tadi. Kalau dah sesuatu benda yang kita lakukan tak menepati apa yang di minta mestilah hati kita *bengkek kan!!!..sape tak marah kalau diri kita sendiri kena marah..even dengan emak aku sendiri pun...Ampun mak>!!...Along bukan sengaja pun..hehehe*)



(Sambungan daripada perasaan tak puas hati maka timbullah perasaan sedih..Sadis beb kalau kena marah,,,Otomatik semangat down tak kira lah di mana sekali pun...Tapi siapa tahu rahsia hati kita...even senyuman tak lekang dari bibir kan...hati????...)


(Bila dah sdih-sedih nih, semangat pulak down maka menitislah air mata dengan secara tidak sengajanya..Aor mata ni pun satu hal jugak.....Tak boleh senditif sikit nak keluar jep..Al-maklumlah aku ni perempuan...so hati perempuan ni kan mudah tersentuh...)


(Akhirnya kesemua perasaan tadi terukirlah senyuman...:)....hehe....nak tau sebab apa?? sebabnya....semasa entry Sumes ini sedang bekerja tiba-tiba je Ayah terChenta call....Wah!!..Riangnya hati Tuhan je tahu....Hilang lenyap semua perasaan tadi...Alhamdulillah, walaupun Ayah tak tahu apa yang Along rasa tapi bila dengar suara Ayah jep terus hati ni jadi sejuk....Thanks Ayah,,macam tahu-tahu je kan.....)
(^Sukanya bila dia ceria^)

Ni antara potongan doa yang aku sempat search kat tenet tadi untuk dijadikan panduan bersama






~SEKIAN~

~Himpunan cousin2 aku Termasuk aku..:)~

(Susunan Sepupu-sepupu mengikut peringkat umur bermulalah dari aku..
jeng3!!...api susunan sebelah emak aku jelah....sebelah ayah belum ketemu fotonya..)


(Ni aku...cousin 1st n cucu sulung dalam family sebelah emak aku n cucu ke-5 lebih kurang dalam family ayah aku..tetapi akulah sulung segala sulung dan semua counsins aku kena panggil aku *Kak Long*..Rasa macam tua pun ada....atas rasa hormat so terima jela..benda baik kan tak kan nak menolak pulak kan..)

NAMA : NORSHUHAIDA BINTI MASRE
UMUR  : 20 TAHUN
STUDY : IPG KAMPUS IPOH  (PISMP/BM/PJ/KS) (bakal guru BM...cewahhh..!)
*Sue @ Kak Long*




(ok...yang ni pulak cousin aku ke-2 selepas aku..)

NAMA : NUR FATHIN LIYANA BINTI KAMARUDIN
UMUR :19 TAHUN
STUDY : PMS (POLITEKNIK MUADZAM SHAH)
(kos teknologi maklumat n pengacaraan)
*Fathin @ Along*





(yang ni adik aku no-3 *cousn ke-3 mengikut susunan*)

NAMA : NORSUHANA BINTI MASRE
UMUR : 17 TAHUN
STUDY : SMKTG (SPM tahun ok....gd lck!)
*Ana @ Suhana @ Kak Ngah*




(yang ni pulak yang ke-4.......comel jugak..)

NAMA : NUR FATHIN INTAN NAJIHAH BINTI KAMARUDIN
UMUR : 14 TAHUN (FORM 2 BARU)
STUDY : *erm tak pasti....tpi area JB..MAJIDE*
*Intan @ Angah*




(ini pulak yang ke 5 jugak merangkap adik aku yang ke3 (bongsu))

NAMA : MUHAMMAD IMAN SHAFIQ BIN MASRE
UMUR : 10 TAHUN (TAHUN 4)
STUDY : SKST
*Shafiq @ Adik*



 (Yang ke 6.......ske senyum tapi manja dengan emak nya...)

NAMA : MUHAMMAD RUDIMAN BIN KAMARUDIN
UMUR : 11 TAHUN (TAHUN 5)
STUDY : *area JB..MAJIDE..*
*Iman @ Adik*



(seterusnya ke 7.......agak pemalu.....)

NAMA : NURUL AMIRA BINTI MOHD HAMIZAN
UMUR : 8 TAHUN (TAHUN 2)
STUDY : *tak pasti tapi area BANTING*
*Amira @ Along*


(yang ke 8 ......sangat periang, banyak cakap..*KECOH*)

NAMA : NURUL HANI HAFIKAH BINTI MOHD HAMIZAN
UMUR : 6 TAHUN (TADIKA kot)
STUDY : TADIKA kot
*Honey @ Madu @ Angah*



(yang ke 9.....sangat lasak.....tapi agak kuat nangis jugak)

NAMA : MOHD AIRIL BIN MOHD SOBRI
UMUR : 5 TAHUN (praSEKOLAH)
*Ee @ Along*


(yang ke 10...yang ni masa kecik-kecik sangat-sangat suka menangis......sekarang dah besar sikit dah makin OK)

NAMA : MOHD HAFIZ HAFZAN BIN MOHD HAMIZAN
UMUR : 3 TAHUN
*hafiz*


(hah!!..yang tka nampak muka....susah betol nak cari gambar budak kecik yang ni sorang..Kuat menangis..susah nak dekat dengan orang..especially nya aku lah..hahahah..nanti kalau ada mukanya betul2 aku letakka semula)

NAMA : MOHD AIDIL IDHAM BIN MOHD SOBRI
UMUR : 2 TAHUN LEBIH
*aidil*


(yang last..........dalam family emak aku......cousn yang paling muda lah)
Sangat comel...Tapi tak suka dengan aku....ergggghhh!!..Geram aku!...
semua orang suka nak main dengan budak nih sorg......
tapi aku?..huh...jauh sekali...tak pe...!..haha

NAMA : NUR QISTINA ALISYA BINTI MOHD ZAMRI
UMUR : 1 TAHUN LEBIH
*lisya @ qis @ qecot!*


(Okeh ni antara counsin aku sebelah emak aku...sebenarnya tak cukup lagi nih,,,,ada lagi 3 orang,,,
(Ni lah dorang semua dalam 1 gambar je..sebab dah tak boleh edit....hahaha....)


(yang tengah tuh akak nya dorang ber3 nih...sudah berpunya..hehe..n dah bekerja...*kak awa*..sebelah kiri no 2..form 5 kot tahun nih...lose infromtn ckit...*mimi*..n yang sebelah kanan tuh yang kecik sekali (bongsu)...umur 2 tak pasti...(shahirah).........that's All..)

~LURVE U ALL~

.so jumlah semua ada 15 orang cucu NENEK YAM)

^HEPY COUSINS^


~Baby H0t~

Kezutan petang-petang yang indah nih...bukak je FB ada muke baby comey!!..comey sangat-sangat!!....Bagi aku memang sangat-sangat comey lah....H0t gituh!!..
Untung mama & abah baby tuh dapat baby secomel dia...Jeng3!!

(Antara foto-foto yang aku curi dari FB tadi...hehehehe,,,,jangan marah ye mama lisya..:))

NAMA : NUR QISTINA ALISYA BINTI MOHD ZAMRI
UMUR : 1 TAHUN LEBIH
*BABY HOT FAMILY NENEK YAM 2011*












ok itu saja....baby h0t!!...
lisya!


Monday, January 24, 2011

Mr. Asemen Terchenta

Say Hyep to kengkwn semua...n
Assalamualaikum w,b,t..

Syukur Alhamdulillah, hari ni kelas semua berjalan dengan lancar diiringi dengan kezutan demi kezutan yang bisa menggegarkan jantungku!!...Wah3!!...skema gituh ayat...hahaha...1st kelas Puan Puteh dengan Puan Puteh tersayang sangat-sangatlah seronok. Sebabnya dia mesti akan suruh presentation esok harinya. Sangat cepat dan pantas..Mantap gituh!!...I l0ike it!!...hahaha.....(setle cepat2 lagi bagus kan sebab,,,,,,,,mr.asemen terchenta telah memberi kezutan kat aku n kengkwn ku jgk..).. Jeng3!!!............



TUGASAN 1
SUBJEK : SUKATAN PELAJARAN (SK/BM)
TARIKH : 25/01 - 7/3 2011
PENSYARAH PEMBIMBING : PUAN PUTEH

Ok....agak terkujat dan seronok sebab akan ada perubahan demi perubahan yang berlaku setelah mr.asemen mengajak aku berdating....Setiap masa kot kena bagi tumpuan kat mr.asemen terchenta nih..Kalau tak merajuklah nanti susah aku....Oh noo.....aku bukan orang yang suka memujuk dan di pujuk....kuang3!!!..Hakikat OK...


Okeh!!..Selesai kezutan yang pertama..Seterusnya,,,,Jeng3,,,!!!,,,On d way aku n kengkwn yang lain nak ke kelas En. Nordin kan tiba-tiba aku jadi teruja sekejap..Ha....Aku jadi macam orang angau sekejap..hahaha...Nak tau kenapa???..sebab ada pameran buku-buku ilmiah kat sebelah library tuh....Banyak la jugak buku-bukunya...Menarik sangat hingga tertarik hatiku..Wow!!!.....Jeng3!!...Lagi sekali....aku tertengok satu buku nih kan tajuknya sangat-sangatlah mendalam dan sesuai untuk kaum-kaum wanita seperti aku n wanita-wanita di laur sana (hahaha...wanita???...macam dah berumur jep....layannn..).. Mula-mulanya tak nak beli sebab duit dah takde...dah habis aku photostat tadi...tapi...seorang kawan aku menawarkan duitnya dulu so aku pun apa lagi....on jela..bak kata orang bagaikan bulan jatuh ke riba..(betul ke???hehehe...layan...).Harga yang sangat memuaskan hati..dapat pulak diskaun 15%....

TAJUK BUKU : BIMBINGAN UNTUK WANITA (HUKUM AURAT & HIJAB)
HARGA : RM 10.00 (ASAL) _ RM 8.50 (15%)

(Lebih kurang muka depan tajuk buku nih tapi penulisnya lain sikit...Fatimah Haji Omar (Penulis )
Semoga buku dapat memberi petunjuk kepada ku ke arah kebaikan InsyaALLAH)

Masuk pulak kelas En.Nordin......biasalah belajar Falsafah Pendidikan di Malaysia sangat-sangat membuatkan hatiku hanyut ditelan ombak,,(apa yang akum merepek ni??)..Tapi betulah...sebab aku rasa terlalu banyak mr.setan yang bergayut kat mata aku nih...mengantuk ya Allah Tuhan saja yang tahu...Tapi aku macam biasa lah layannnnn......Ada aku kesah???..Dengan tiba-tiba.....En.Nordin mulakan set induksinya lah lebih kurang kan tentang mr asemen lagi...wawawawa.!!!!!!!!...Terkujat aku..Mak Ayah tolong!!!...mr.asemen datang melamar Along sekali lagi..Takut...!!!....OK2!!...relax ok shuahida sayang...kalau dah mr.asemen datang tuh maknanya dia nak ajak awak datinglah apa lagi...Terima ok...Jangan banyak  merungut nantu hati tuh jdi tak ikhlas kang semua benda tak jadi sekali gus tak berkat....kan susah...relax ok....:)

TAJUK 2 : FP di MALAYSIA
TARIKH : 25/01 - SEBELUM EXAM 
PENSYARAH BIMBINGAN : EN.NORDIN..

ok...apa-apa sue!!...jangan tidur dibuai mimpi lagi ok...kamu kena sedar yang kamu tuh kena bagi komitmen lebih kali ni ok..Jangan ambik mudah semua benda tuh..Belajar dari pengalaman ok....dari sekarang dah mula kumpul bahan-bahan/bukti untuk buat tugasan-tugasan tuhh......
GOOD LUCK untuk diri sendiri dan jugak "Kami the Series" & sahabat-sahabat lain..
CHAIYOK2!!!!!....


(Chaiyok2!!!....)



Sunday, January 23, 2011

~5 Syarat Berbuat Maksiat~

Suatu hari ada seorang lelaki yang menemui Ibrahim bin Adham. Dia berkata:
"Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat. Tolong berikan aku nasihat."
Setelah mendengar perkataan tersebut Ibrahim berkata:
"Jika kamu mahu menerima lima syarat dan mampu melaksanakannya, maka boleh kamu melakukan maksiat."
Lelaki itu dengan tidak sabar-sabar bertanya.
"Apakah syarat-syarat itu, wahai Aba Ishak?"
Ibrahim bin Adham berkata:

01."Syarat pertama, jika kamu bermaksiat kepada Allah, jangan memakan rezeki-Nya."
Mendengar itu dia mengernyitkan kening seraya berkata:
"Dari mana aku mahu makan? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki Allah?
"Ya!" tegas Ibrahim bin Adham.
"Kalau kamu sudah memahaminya, masih mampukah memakan rezekinya, sedangkan kamu selalu berkeinginan melanggar larangan-Nya?"

02."Yang kedua," kata Ibrahim, "kalau mahu bermaksiat, jangan tinggal di bumi-Nya!
Syarat ini membuat lelaki itu terkejut setengah mati.
Ibrahim kembali berkata kepadanya:
"Wahai Abdullah, fikirkanlah, apakah kamu layak memakan rezeki-Nya dan tinggal di bumi-Nya, sedangkan kamu melanggar segala larangan-Nya?"
"Ya! Anda benar." kata lelaki itu. Dia kemudian menanyakan syarat yang ketiga. Ibrahim menjawab:

03."Kalau kamu masih mahu bermaksiat, carilah tempat tersembunyi yang tidak dapat terlihat oleh-Nya!"
Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata:
"Wahai Ibrahim, ini nasihat macam mana? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?"
"Ya, kalau memang yakin demikian, apakah kamu masih berkeinginan melakukan maksiat?" kata Ibrahim.
Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat yang keempat.
Ibrahim melanjutkan:

04."Kalau malaikat maut datang hendak mencabut rohmu, katakanlah kepadanya, Ketepikan kematianku dulu. Aku masih mahu bertaubat dan melakukan amal soleh"
Kemudian lelaki itu menggelengkan kepala dan segera tersedar dan berkata:
"Wahai Ibrahim , mana mungkin malaikat maut akan memenuhi permintaanku?"
"Wahai Abdullah, kalau kamu sudah meyakini bahawa kamu tidak boleh menunda dan mengundurkan datangnya kematianmu, lalu bagaimana engkau boleh lari dari kemurkaan Allah?"
"Baiklah, apa syarat yang kelima?"
Ibrahim pun menjawab:

05."Wahai Abdullah kalau malaikat Zabaniyah datang hendak mengiringmu ke api neraka di hari kiamat nanti, jangan engkau ikut bersamanya."
Perkataan tersebut membuat lelaki itu insaf. Dia berkata:
"Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat itu tidak membiarkan aku menolak kehendaknya." Dia tidak tahan lagi mendengar perkataan Ibrahim. Air matanya bercucuran. "Mulai saat ini aku ingin bertaubat kepada Allah." katanya sambil teresak-esak.

~buatlah kebaikan berkali-kali kerana hidup hanya sekali~
|buatlah amal & kebaikan sebanyak2nya sehingga tidak sempat untuk melakukan kejahatan & maksiat|
moga taubat kita diterima Allah.insyaALLAH.

~Peringatan buat wanita~

Iblis laknatullah membisikkan kepada para wanita bahawa apa jua pakaian termasuk hijab tidak ada kaitannya dengan agama, sebaliknya ia hanya sekadar pakaian atau gaya hiasan.

Apabila seorang wanita masih bertahan dengan prinsip hijabnya, maka syaitan beralih dengan strategi yang lebih halus.

Bagaimanakah caranya??

1. Membuka Bahagian Tangan

Kebiasaannya telapak tangan sudah terbuka, maka syaitan membisikkan kepada para wanita agar ada sedikit peningkatan fesyen, iaitu membuka bahagia hasta (siku hingga telapak tangan).

"Ah!Tidak apa-apa, kan masih pakai tudung dan pakai baju panjang."Begitu bisikan syaitan.

Akhirnya si wanita menampakkan tangannya dan ternyata para lelaki melihatnya juga seperti biasa.

Maka syaitan berbisik, "Hah,tak apa-apa kan?"

2. Membuka Leher dan Dada

Setelah menampakkan tangan menjadi kebiasaan, maka datanglah syaitan untuk membisikkan perkara baru lagi.

"Kini buka tangan sudah menjadi lumrah, maka perlu ada peningkatan fesyen yang lebih maju lagi, iaitu terbuka bahagian atas dada kamu, tetapi jangan sebut sebagai pakaian terbuka, hanya sedikit untuk mendapatkan hawa agar tidak panas. Cubalah! Orang pasti tidak akan peduli kerana sebahagian sahaja yang terbuka."

Maka dipakailah pakaian fesyen terbaru yang terbuka bahagian leher dan dadanya dari fesyen setengah lingkaran hingga fesyen berbentuk "V".

3. Berpakaian tapi Telanjang

Syaitan berbisik lagi, "Pakaianmu hanya begitu-begitu saja, cubalah fesyen yang lebih bagus! Banyak kain yang agak tipis, lalu bentuknya dibuat agak ketat biar lebih indah dan cantik dipandang."

Maka tergodalah si wanita. "Mungkin tidak ada masalah, kan potongan pakaiannya masih panjang, hanya bahan dan fesyennya sahaja yang berbeza, agar nampak lebih feminin," begitu syaitan menokok-nambah.

Maka, jadilah mereka wanita yang disebut oleh Nabi s.a.w sebagai kasiyat 'ariyat (berpakaian tapi telanjang).

4. Agak Terbuka Sedikit

Setelah para muslimah mengenakan pakaian yang ketat, maka syaitan datang lagi.

"Pakaian seperti ini membuat susah berjalan atau duduk, kerana sempit, kan lebih baik dibelah hingga lutut atau mendekati peha? Dengan itu kamu lebih selesa."

Lalu dicubalah idea baru itu, dan memang benar dengan dibelah mulai dari bahaian bawah hingga lutut atau mendekati peha ternyata lebih selesa dan mudah untuk duduk atau menaiki kenderaan.

5. Tudung Semakin Kecil

Kini syaitan melangkah dengan tipu daya lain yang lebih "power".

Tujuannya adalah agar para wanita menampakkan bahagian auratnya. "Oh, ada yang terlupa! Kalau kamu pakai baju sedemikian, maka tudung yang besar tidak sepadan lagi. Sekarang kamu cari tudung yang lebih kecil agar serasi dan sepadan. Orang tetap akan menamakannya tudung."

6. Terdedah

Si wanita ternyata selesa dengan fesyen baru yang dipakainya seharian. Syaitan datang memberi idea lagi. "Rambutmu sangat cantik. Bukankah lebih selesa jika tudungmu dilepaskan. Kamu bebas mencuba fesyen rambut yang pelbagai. Malah, kamu boleh mewarnakan mengikut warna yang kamu suka supaya kelihatan lebih menawan."

Maka, sekali lagi syaitan berjaya mempengaruhi si wanita supaya mendedahkan rambutnya.

7. Membuka Seluruh

Syaitan kembali berbisik, "Kalau langkah kakimu masih kurang selesa, maka cubalah kamu cari fesyen yang lebih menarik. Bukankah kini banyak skirt separuh betis dijual di pasaran? Tidak usah terlalu terdedah, hanya kira-kira 10 sentimeter sahaja. Nanti kalau kamu sudah biasa, baru cari fesyen yang di atas paras lutut"

Benar-benar bisikan syaitan telah menjadi penasihat peribadinya.

Maka terbiasalah dia memakai pakaian terdedah.

Terkadang si wanita berfikir, apakah ini tidak bersalahan dengan agama?

Namun bisikan syaitan menyahut, "Ah, jelas tidak bersalahan. Kan sekarang zaman sudah semakin moden. Kamu hanya mengikut arus fesyen masa kini."

"Tetapi, apakah ini tidak menjadi fitnah bagi kaum lelaki?" hati si wanita curiga.

"Fitnah? Ah, kalau kaum lelaki melihat bahagian tubuh wanita yang terbuka, malah senang dan mengatakan ooh atau wow, bukankah ini bererti sudah tidak ada fitnah lagi, kerana sama-sama suka?" syaitan menghasut.

Begitulah sesuatu yang seakan-akan mustahil untuk dilakukan.

Namun syaitan tidak pernah berhenti membisikkan hasutan-hasutan jahat sehingga ke saat kematian seorang anak Adam itu.

Hingga pada suatu ketika nanti akan muncul idea untuk mandi di kolam renang atau di pantai secara terbuka, di mana hanya dua bahagian sahaja yang ditutupi iaitu kemaluan dan buah dada!!!

Ingatlah, syaitan laknatullah hanya pandai menjanjikan kita dengan janji-janji palsu yang halus dan memikat, janji untuk keseronokan dunia, tetapi sebenarnya janji itu palsu dan racun yang mematikan! Nauzubillah...

~Jangan risau, jodoh tak kemana~

Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk keseberang. Kalau panjang jambatannya, jauhlah perjalanan kita. 

Ada orang jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan.

Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda dalam doa-doa lewat solat. Allah itu Maha Mendengar. Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya 
wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Yakinlah pada janji-Nya kerana kita orang yang beriman.

Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr. Right dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.
Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini.

Tips: Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.

Hakikatnya, apabila kita benar-benar mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga datang bersama masalah. Kita juga selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah dihati kita, alangkah bahagianya orang itu.

Hakikatnya, apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah, kita ditimpa pelbagai karenah. Tidak mustahil pula orang yang memandu kereta mewah terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh dihadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang motosikal itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju.

Padahal si penunggang motosikal sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta. Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu 
benar-benar membahagiakan.

Tips: Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.

Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda pasti ada baik dan buruknya. Demikian juga perkahwinan.
Ia baik sebagai saluran yang betul untuk melepaskan syahwat tapi ramai juga orang yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik melangkahkan kaki kealam berumahtangga. Bukankah dangan ijab dan Kabul selain menghalalkan 
hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut bertambah?

Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka? Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, 
memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asal impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu bergelar ibu ayah, belajarlah dulu.
Jika belum bersedia untuk bersabar dengan karenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi setelah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti segala tuntutannya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus-putus bagi yang menjadikannya gelanggang untuk menjadikan syurga sebagai matlamat.

Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.

Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan bagi yang mengetahui rahsia-rahsianya.
Berkahwinlah demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong-lorongnya agar jemputan itu mudah sampai.

Kadangkala Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya, kemana menghilangnya sinar. Rupa-
rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi. Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi ada imbas kembali.

Hati remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada.

Kekayaan yang paling kaya adalah akal, kemiskinan yang paling besar adalah jahil, keburukan yang paling hodoh adalah sesat. Tidak berguna adanya mata andai tidak dapat melihat, tak guna adanya hati kalau tak tahu menilai.

Nilailah hati itu dengan teliti sebelum pergi mengundur diri kerana segalanya bermula dengan niat yang bertempat di hati.

~Berhati-hatilah menerima budi, jangan sampai tergadai body.....Apalah se gunung degree tanpa akhlak mulia menghiasi diri.~

BEBERAPA NASIHAT BUAT SISWA SISWI BAKAL PEMIMPIN DIMASA DEPAN


Siswa/siswi jadilah pemimpin masa depan yang bukan sekadar menjadi kebanggaan emak, ayah dan keluarga tetapi juga universiti, negeri, negara, dunia dan seluruh manusia selama-lamanyanya.

Sebelum melakukan apa jua tindakan, fikir dan ambil kira serta dahulukan hukum Tuhan, Pencipta Alam Semesta. Kemuliaan insan walau dimana jua ialah dengan terus tetap mentaatiNya. Bukan sebaliknya.

Dalam pergaulan dan berseronok suka, jagalah maruah diri dan agama, Jangan sampai TERGODA. Ramai yang telah tergoda dan terpedaya dan ternoda. Sesungguhnya syaitan telah bersumpah menyesatkan penghuni maya.


 Jangan korbankan kesenangan yang abadi kerana mengejar keseronokan nikmat yang sekejap.

Siswi : Berlaku adil lah kepada bakal suamimu yang sah dan zuriatmu nanti : jaga maruah diri.

Siswa : Berlaku adil lah kepada bakal isterimu yang sah dan zuriatmu nanti : jaga maruah diri.

Siswa & Siswi : Preserve your virginity until your wedding night. Itulah keindahan malam pengantin…

Siswa : Dalam pergaulan lelaki-perempuan jangan mengambil kesempatan dari budi yang ditabur. Jangan berbudi kerana ganjaran body. Bagaimana kalau hal yang sama berlaku pada ibumu, adik perempuanmu, kakakmu atau puterimu nanti? Tidak ada lelaki (yang normal) pun didunia ini yang menyenanginya.

Siswi : Berhati-hatilah menerima budi, jangan sampai tergadai body. Jangan sampai dihantui rasa bersalah kepada zuriatmu akan datang kerana tidak pandai menjaga diri sewaktu muda belia. Mesti smart dalam menilai dan bertindak demi kebaikan dan kesucian diri. Jangan jadikan body sebagai tukaran walau melaut budi yang diterima. Body mu terlalu bernilai dan tidak wajar untuk dijadikan korban jalanan dan pestaan. Serahkan body mu hanya kepada pihak yang berhak sahaja, iaitu suami yang sah di masa depan. Terlalu penting memahami hal ini. Hentikan menipu diri dengan hanya lakonan hidup menghias luaran diri (frame) tetapi gersang dari iman dan akhlak mulia.


 Kita sebagai anak yang halal dari pernikahan ayah dan ibu kita yang sah (kalau ragu-ragu, perlu check dengan ibu anda segera), jangan sampai berperanan diatas kelahiran anak yang tidak sah iaitu anak haram.. Bukan salah si bayi itu tetapi salah ayah dan ibunya yang tidak berupaya mengendali dan mengawal nafsu – sehingga terjadilah perkara-perkara jijik yang disukai (?) dan bersungguh-sungguh dicari walaupun dosa besar. Menyesal kemudian tiada gunanya. Jangan kaburkan atau rosakkan salasilah keturunan zuriatmu zaman berzaman. Jangan mulakan vicious cycle (pusingan kejam) dalam kehidupanmu yang sementara ini.

Walaupun tempoh di pusat pengajian tinggi semakin menghujung, tapi masih ada masa untuk berubah dan membaiki diri kalau kita benar-benar mahu. Terlalu rugi kalau kita hanya mendapatkan segala-galanya dari sudut duniawi TETAPI tidak dikurniakan asuhan agama Islam sewaktu di kampus lantaran tidak benar-benar mencarinya. Maaf kerana menggunakan tamsil yang kurang elok : Penagih dadah jarang ditemui mati kerana tiada bekalan dadah walaupun di tempat baru. Orang yang pasti beruntung ialah orang yang sentiasa melakukan dan merindui kebaikan serta menjauhi dan membenci kejahatan. Apalah se gunung degree tanpa akhlak mulia menghiasi diri. Success at the expense of faith is NO success. The CHOICE to seek the Truth is yours. Anda boleh! (kalau anda benar-benar mahu).

~Wasiat Rasulullah SAW buat wanita~

 Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud;

“Kebanyakan wanita itu adalah isi neraka dan kayu apinya. Sayidatina Aisyah bertanya. Mengapa wahai Rasulullah?

Jawab Rasulullah s.a.w; * Ø Kerana perempuan tidak sabar dalam menghadapi kesusahan, kesakitan dan cubaan.
* Ø Gemar bercakap perkara yang sia-sia dan berdosa.
* Ø Mereka kurang akal dan kurang beragama, sering tertipu dengan pujukan lelaki dan syaitan.
* Ø Mudah terpengaruh dengan rakan-rakan dan persekitaran.”

Oleh itu wanita harus waspada terhadap sesuatu agar mereka tidak terjerumus ke lembah maksiat yang boleh merugikan diri mereka sendiri. Mereka hendakalah sering bertakwa dan mendekatakan diri kepada ALLAH s.w.t.

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:
“Wanita apabila ia sembahyang lima waktu, puasa sebulan Ramadhan, memelihara kehormatan serta taat kepada suami, maka masuklah mana-mana pintu syurga yang ia kehendaki.”
(Riwayat dari Ahmad Ibnu Hibban, Thabrani, Anas bin Malik)

Sabda Rasulullah lagi yang bermaksud:
“Apabila lari wanita dari rumah suaminya, tidak diterima sembahyangnya, sehingga kembali ia dan menghulurkan tangan kepada suaminya(meminta maaf).”
(Riwayat dari Hassan)

Abdullah bin Amru bin Al Ash r.a berkata:
“Dunia ini ilah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita(isteri) yang soleh (Riwayat Muslim)

Sabda Rasulullah lagi:
“Mana-mana perempuan yang memakai bau-bauan, kemudian ia keluar melintasi kaum lelaki ajnabi, agar mereka mencium bau harumnya maka dia adalah perempuan zina, dan tiapa-tiap mata yang memandang itu adalah zina.”
(Riwayat Ahmad , Thabrani dan Hakim)

Sebaik-baik wanita itu adalah tinggal di rumah tidak keluar kecuali atas urusan yang mustahak. Wanita yang sering keluar rumah kan dipesonakan oleh iblis. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

“Perempuan itu aurat, maka apabila ia keluar, mendongaklah syaitan memandang akan dia.” (Riwayat Ahmad , Thabrani dan Hakim)

Haram bagi wanita melihat lelaki sebagaimana lelaki haram melihat wanita, kecuali dalam urusan menuntut ilmu dan berjual beli.

Diriwayatkan pada suatu hari, ketike Rasulullah s.a.w bersama isteri-isterinya (Ummu Sailmah dan Maimunah) datang seorang sahabat yang buta matanya (Ibnu Maktum). Rasulullah menyuruh isteri-isterinya masuk ke dalam. Bertanya Ummu Salmah,”Bukankah orang itu tidak melihat kami, ya Rasulullah?”Rasulullah menjawab:”Bukankah kamu dapat melihatnya?” (Riwayat Abu Daud dan Tarmizi)